Svečanošću u velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu 26. travnja 2003. godine Rotary Club Varaždin 1181 uz kumstvo Rotary Cluba Varaždin službeno je postao punopravnim članom Rotary Internationala. Tom je prigodom Guverner Distrikta 1910 Antun Polsterer uručio svečanu povelju prvom predsjedniku Kluba Nikici Darabošu, kojeg su kroz naredne godine na toj dužnosti naslijedili Tomislav Juraga, Goran Mališ, Ignac Klarić, Davorin Lukman, Dražen Košćec, Kristijan Sirovec, Darko Mesek, Ivan Domislović, Josip Stanek, Jasna Porobija, Igor Barlek, Darko Mehun, Žarko Perić, Dragutin Hainš i Silvio Gotić.

Rotary klub Varaždin 1181 u proteklih je 15 godina aktivnog i predanog djelovanja realizirao mnoge dobrotvorne akcije i priredbe za dobro zajednice, grada Varaždina i sjeverozapadne regije, i postao prepoznatljiv klub vođen istinskim temeljima rotarijanstva, postavivši za cilj svojih volonterskih aktivnosti i humanitarnih projekata mlade pojedince slabijeg imovnog stanja na redovnom školovanju i obrazovanju koji su u dosadašnjem životu i radu pokazali izvrsne rezultate u područjima u kojima se školuju i obrazuju te predstavljaju potencijal za obogaćenje od općeg društvenog značaja, humanitarne udrugame, te djecu i osobe s posebnim potrebama.

Prisjetimo se jedne od prvih velikih akcija - Aukcije sportskih rekvizita najpoznatijih hrvatskih sportaša, uz čiju su pomoć prikupljena sredstva za pomoć Društvu distrofičara i invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina. Veliku pomoć Klub je pružio donacijama i Društvu dijabetičara, Centru za odgoj i obrazovanje Zajezda kupnjom toliko potrebnog transportnog vozila, Udruzi za kreativni razvoj Forza Kundalini, HNK Varaždin za izradu novog zastora u gledalištu i restauraciju i povrat velikog lustera, Odjelu otorinolaringologije Opće bolnice u Varaždinu, djeci „Leptirima“ koja boluju od bulozne epidermolize, dječjim vrtićima na području grada Varaždina, te udruzi „Uz tebe sam“ koja koja brine o djeci s psihomotoričkim teškoćama u razvoju u dobi od 1-10 godina, a pružao je i pomoć druge vrste obiteljima i pojedincima kojima je pomoć bila najpotrebnija.

Financijska sredstva ili konkretna pomoć u opremi uvijek su došli na prave adrese onima kojima je pomoć najpotrebnija i čiji je osmijeh ili pokoja suza u oku najveća zahvala svim članovima kluba na trudu i sponzorima koji su pomogli akciju, a prikupljala su se prepoznatljivom i tradicionalnom organizacijom velikih koncerata najeminentnijih imena hrvatske glazbene scene, od kojih ćemo izdvojiti nastupe Petra Graše, Tedija Spalata i Meri Cetinić, Gibonnija i Nine Badrić te grupe Divas, u sklopu zajedničkih projekata s UNICEF-om, operne dive Lidije Horvat Dunjko, Josipe Lisac, ansambla Lado, Parnog Valjka, Ive Gamulina Giannija, Tereze Kesovije, Doris Dragović, Ivane Banfić i Helene Blagne, Olivera Dragojevića, Massima, Zorice Kondže i Vinka Coce, Tonyja Cetinskog, Nene Belana, svjetski poznatog virtuoza na violini Stephana Milenkovicha u dva navrata, Darka Rundeka i Zorana Predina. U suradnji s HNK u Varaždinu Klub je organizirao i glazbeno scenski spektakl „Glumci za kazalište“ čija je svrha bila prikupljanje sredstava za pomoć pri tehničkom opremanju varaždinskog kazališta koji je imao veliki medijski odjek i u kojem se okupilo više od 80 poznatih hrvatskih glumica i glumaca.

Uz nabrajanje samo dijela aktivnosti Rotary Cluba Varaždin 1181 tijekom proteklih 15 godina ne smijemo nikako zaboraviti na onaj drugi dio rotarijanstva a to je druženje, kako među članovima Kluba tako i vrlo često tradicionalnim okupljanjima obitelji uz proslave rođendana i sličnih prigoda, zajedničkim izletima te primopredajama predsjedničke dužnosti na kraju rotarijanske godine.

Upravo je druženje i izniman prijateljski duh članova Kluba bio glavni pokretač ideje tradicionalnog susreta predstavnika svih hrvatskih Rotary klubova u Varaždinu za vrijeme održavanja Špancirfesta krajem kolovoza kao prvog službenog događaja u rotarijanskoj godini, u početku s karakterom predsjedničke konferencije i upoznavanja vodstva Klubova s novim Guvernerom. Varaždinski susret predsjednika Rotary klubova iz Hrvatske imao je 2007. godine i povijesno značenje s obzirom na to da je predsjednička konferencija održana u Varaždinu ujedno bila i skupština na kojoj su donesene važne odluke vezane uz osnivanje hrvatskog Rotary distrikta.

Tijekom posljednjih 5 godina, okupljanje rotarijanaca iz cijele Hrvatske i Rotary Districta 1913 preraslo je u najprepoznatljiviji projekt Rotary Cluba Varaždin 1181 – tradicionalni Rotary Business Forum, kojim ovaj Klub daje izniman doprinos gospodarstvu i poduzetništvu Varaždina i cijele regije, a čijem uspjehu i prepoznatljivosti svake godine doprinose visoki predstavnici državne izvršne vlasti, institucija EU, veleposlanici, te prestižna imena iz znanosti, gospodarstva i poduzetništva, uz iznimnu pozornost medija.

Želja za rotarijanskim druženjem i sportski duh članova Kluba rezultirali su novim uspjehom – od 2011. godine redovitim održavanjem tradicionalnog i za sada jedinog Rotary malonogometnog turnira unutar Distrikta 1913 i regiji, na kojem su okupljaju članovi mnogih Rotary, Rotaract i Interact klubova.

Krajem svake godine, tijekom adventskih dana, organiziramo tradicionalnu i u javnosti izrazito prihvaćenu humanitarnu akciju "Humanitarni Rotary Advent – zdrava djeca za bolesnu djecu“ kojeg je već prvi puta krajem 2014. godine podržalo gotovo 1000 sugrađana, a u kojem su članovi Kluba u ukupno 55 smjena izdvojili preko 260 sati svog vremena kako bi omogućili svim ljudima dobre volje da razgledaju radove mališana iz dječjih vrtića i dobrovoljnim prilozima pomognu djelovanje Udruge „Uz tebe sam“. Opću prepoznatljivost Humanitarnog Rotary Adventa podigli smo na još višu razinu zajedničkom organizacijom s Lions prijateljima iz NCLC Varaždin Millenium.

Rotary Club Varaždin 1181 posebno je ponosan što je 8. prosinca 2006. godine osnovao prvi Interact klub u našoj zemlji koji okuplja mlade u dobi od 14 do 18 godina a već na osnivačkom sastanku bilo je prisutno 28 gimnazijalaca. Također, Klub je vrlo aktivan po pitanju razmjene mladih (Youth Exchange) i s velikim angažmanom i uspjehom osigurava mnogim učenicima kratkoročnu i dugoročnu međunarodnu razmjenu i školovanje. Rotary Club Varaždin 1181 dao je svoj doprinos širenju Rotary zajednice u Hrvatskoj osnivanjem Rotary Cluba Varaždin Jug koji je 30. kolovoza 2008. godine svečano primljen u rotarijansku obitelj.

Danas Rotary Club Varaždin 1181 čini 26 aktivnih članova prosječne starosti 48 godina predanih radu za dobrobit zajednice, grada Varaždina i regije.