Kao što je Bono Vox prilikom jedne svoje humanitarne akcije rekao, bilo gdje da dođem, rotarijanci su prije mene već bili tamo te su humanitarno djelovali. Tako i ovom prilikom, nakon razornog protresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju u kojem je oštećeno više od 800 obrta, oko 3000 OPG-ova, 700 gospodarskih objekata, 11 škola, a oštećene su i bolnice i drugi objekti, varaždinski rotarijanci u suradnji s drugim klubovima iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Srbije, Crne Gore i pomoću svojih privatnih donacija sakupili su više od 240.000 kuna te su pritom kupili i opremili OPG-ove s novim plastenicima. -Primarni cilj ove humanitarne akcije je potpora obiteljskim gospodarstvima, a svaki OPG dobiti će po dva plastenika veličine 100m². Iako je ovo tek druga faza donacije, ovi plastenici su ulaganje u budućnost i kako bismo pomogli ljudima ponovo pokrenuti posao u Sisačko-moslavačkoj županiji, a pritom nas posebno veseli što ove donacije dolaze u ruke ljudi koji razvijaju poljoprivrednu proizvodnju te posao prenose i na buduće generacije. Veliko je zadovoljstvo pomoći ljudima koji će pomoću ove donacije nastaviti proizvodnju te zaposliti i druge osobe kako bi se pokrenula cirkulativna proizvodnja i potrošnja- istaknuo je voditelj projekta i predsjednik Rotary kluba Varaždin 1181 Davor Kolarek.

Što se tiče odabira OPG-a, uvidom u dostupne podatke Ministarstva poljoprivrede te osobnim posjetima rotarijanaca na terenu, odabrana su obiteljska gospodarstva te su potpisani Ugovori. Trenutačna vrijednost projekta je 170.000 kuna s PDV-om, a projektne aktivnosti započele su u veljači ove godine te će se i nastaviti u narednim mjesecima s obzirom na prikupljena sredstva.  Više informacija o samoj akciji „Rotary plastenici za stradala područja Sisačko-moslavačke županije“ te ukoliko se netko želi priključiti ovoj hvalevrijednoj akciji, sve informacije mogu se pronaći na njihovoj službenoj Facebook stranici.

Rotary za budućnost

Još jedna u nizu akcija za mlade, ovog puta odnosi se učenike iz Sisačko-moslavačke županije. Rotary District 1913 dodijelio je 268 Rotary stipendija srednjoškolcima potresom pogođenih područja, u ukupnom iznosu višem od 1.400.000 kuna. Rezultat je to humanitarne akcije kojoj su pridonijeli Rotary klubovi iz cijele Hrvatske s ciljem stvaranja preduvjeta za dugoročni nastavak života na ovom području. Srednjoškolcima iz deset škola na području Sisačko-moslavačke županije isplaćeno je minimalno po 5200 kuna. -Rotary klub Varaždin 1181 također je jedan od donatora akcije Rotary za budućnost te nam je drago što smo prilikom primopredaje plastenika, upoznali i Rotary stipendiste i sigurni smo da je možda ovo naizgled mala akcija, ali ona je ulaganje u budućnost i u ovaj kraj, kojemu je trenutačno pomoć potrebna, zaključio je Kolarek. (Rotary klub Varaždin 1181 Morana Kiš)